Vindornyaszőlős
Látnivalók településünkön

Természeti értékek

Buruczki Ferenc Tanösvény (Bazaltutca) A környék fiatalon elhunyt, lelkes, nagy tudású, természetvédő meteorológusáról kapta a nevét. Kettős körséta, 8 illetve 4 km-es út bejárásával, valamint a Zalaszántói tanösvénnyel összekötve is megtekinthető a Kovácsi-hegy leghíresebb földtani természeti kincse, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett része, a nevezetes "bazaltutca".

A Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal. A vulkanikus kőzet a lazább altalaj süllyedése miatt, megrepedezett, és monumentális bazaltoszlopok, hasadékok keletkeztek. A hegy tetején a lápos Rakottyás tavak ritka állatok és növények élőhelyei. A sziklafolyosónál található Vadlánlik - barlang kapcsán sok legendát ismernek a helyiek.

A Kovácsi- hegycsoport a Keszthelyi- hegység része, annak legnyugatibb tagja. Helyzete a Keszthelyi- hegységben különálló, mert a hegység többi tagjaival ellentétben, vulkáni tevékenység révén jött létre. Keletkezése a Balaton- felvidéken végbement vulkanikus tevékenység eredményeként kb. 6 millió évvel ezelőttre tehető.

A lepusztulás, suvadás eredménye a hegység különleges természeti képződménye, a nyugati, délnyugati oldalon kialakult, peremről lehasadt, megrepedezett bazaltoszlopokból álló, ún. "bazalt- utca", mely a Balaton- felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Keletkezését a szél hatásának tulajdonítják, mely a bazalttakaró széle alól kifújta a homokot, így a hatalmas tömbök a függőleges repedések mentén kibillentek. A kőzet több, repedésekből kialakult barlangot rejt A turistajelzések is keresztezik tanösvényünket, amelyet egységesen fehér alapon fekete madár jelzéssel láttak el létrehozói. Megállóhelyein (10 db) a térség földtani, növénytani, állattani értékeinek ismertetése mellett, négylábú vadak nyomolvasására is megtanítanak bennünket.

Bazalt utca Kitűnő túraútvonalat és csodálatos, egyedi látnivalót kínálnak a Vindornyaszőlős melletti, Kovácsi-hegy nyugati peremén az egy kilométer hosszú bazaltfolyosó 5-15 méter magas oszlopai, a barlangok és különböző üregek érdekes morfológiai képződményei. Megközelíthető Vindornyaszőlős felől, a nagy kőbányán keresztülhaladva (Gépkocsival a vindornyaszőlősi bazaltbánya bejáratáig fel lehet menni – az irányt a Sziklafolyosó feliratú tábla mutatja. A tanösvény így 3 kilométerrel lerövidül.) . Az 1999 májusában megnyílt 6 kilométer hosszú természetvédelmi tanösvény érint minden fontos természeti értéket és bemutatja a térség növény- és állatvilágát.

2010-ben a Nagykanizsai Kerekasztal Civil Egyesület pályázati felhívására pályázott önkormányzatunk a településünk található a Kovácsi-hegyi tanösvény bemutatásával, mellyel elnyerte Zala megye 7 csodája kitüntető címet. ért. A márványtábla és az oklevél a Vindornyaszőlős és Nagygörbő határán található Kovácsi-hegy sziklaösvényét jelöli a természeti csodák sorában.

Vidra tanösvény Vindornyaszőlős központjában, a sportpálya mellett került kialakításra 2008-ban a Vidra tanösvény és Ökológiai játszótér.

A tanösvény és a játszótér az óvodás és iskolás korosztály számára készült.

Ritka, természeti értékekben gazdag területen került kialakításra, így lehetőség van a jellegzetes növények és állatok megfigyelésére.

Vindornyaszőlősi tőzegláp Vindornyaszőlős Önkormányzata hosszú időn keresztül tervezte a falu közvetlen határában található tőzeglápos terület eredeti állapotának visszaállítását, a terület ésszerű hasznosítását. Ennek eredményeképpen került sor az előkészítő pályázat benyújtására, amely az előkészítő pályázat kommunikációs elemei a kommunikációs terv kidolgozását és az Önkormányzat honlapjának elkészítését tartalmazta.

Épületek

Római Katolikus templom A település központjában, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához csatlakozó sekrestyével. A szentélyen és a hajó D-i homlokzatának K-i felén támpillérek találhatók. A torony Ny-i homlokzatán két félköríves fülkében, Szent Péter és Pál szobrai állnak. Csehsüveg boltozatos hajó, fiókdongával boltozott szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 20. századból származnak.

Berendezése jellemzően 18. század második feléből származik; főoltár, szószéken, gróf Festetics Pál és felesége Bossányi Julianna címere található, a padok a 18. század második feléből származnak.

Istentisztelet időpontja: vasárnap 12:30

Szobrok, keresztek

Piros kereszt

Magyarország-kő

Világháborús emlékmű


ONLINE AJÁNLATKÉRŐ
4/1
Az Ön kosara
Az Ön kosara
ttt
Magánszemély Cég Partnerkód
Kosár
kiürítése
Adatok
megadása
Választott
termékek
Megrendelés
elküldése!
GLS futár
1500Ft / panel
Budapest
0Ft
Tata
0Ft
Feldolgozás folyamatban...
Köszönjük! Megrendelését sikeres továbbítottunk
ügyfélszolgálatunk felé.
A megrendelése másolatát elküldtük
a megadott e-mail címre.
Munkatársunk hamarosan felkeresi
a megadott elérhetőségei egyikén.
Amennyiben ez nem történik meg 48 órán belül,
kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 (20) 955 2629-es telefonszámon!
db